Projekt Roheline koolitoit on lõppenud, tegevused jätkuvad (0)
18. septembril toimus Hämsa maherestoranis Eesti-Läti programmi projekti "Roheline koolitoit" lõpuüritus. Ürituse esimeses osas jagasid kõik partnerid – Tukumsi ja Smiltene vald Lätist ning Rõuge vald ja Setomaa Liit Eestist - oma kogemusi ja projektis saavutatud tulemusi. Kõigi partnerite hinnangu oli projekt edukas ning avas võimalusi uuteks arenguteks.
Partnerid on käivitanud projekti raames loodud strateegia ja tegevuskava aastateks 2024-2028 Setomaa, Rõuge, Smiltene ja Tukumsi haridusasutustes lastele tervisliku toidu pakkumiseks kasutades koolirestorani kontseptsiooni. Strateegias on seatud kolm strateegilist eesmärki: mahetoidu osakaalu suurendamine koolitoitlustuses; koolirestorani kontseptsiooni rakendamine ning teadlikkuse tõstmine mahetoidust, toidu tootmise mõjust keskkonnale ja tervislikust toitumisest. Kavandatud tegevused jätkuvad ka pärast projekti lõppu. Setomaal osalesid projektis kõik haridusasutused.
Projekt andis hea võimaluse õppida headest kogemustest. Projektis osalenud koolide kokkade ühine õppereis Rootsi andis palju uusi teadmisi. Smiltene ja Tukumsi koolijuhid ja valdade spetsialistid ning koolikokad käisid tutvumas mahetoitu pakkuvate koolide kogemustega Eestis ning Rõuge ja Setomaa koolikokad said tutvuda Smiltene valla haridusasutustega. Tukumsi ja Smiltene ning Võru maakonna mahetootjatel oli võimalus tutvuda mahetoodangut pakkuvate ettevõtetega Lätis Sigulda ja Valmiera piirkonnas ning Eestis Viljandi, Valga ja Võru maakonnas.
Rõuge ja Setomaa koolikokkadele korraldati kolm koolitust: taimetoitude valmistamine, kalatoitude valmistamine ning maitsestamine. Setomaa kokad osalesid ka projekti Zero Food Waste rahvusköökide koolitusel.
Koolinoortel oli võimalus osaleda kokandusvõistlustel. Esmeses voorus võtsid Rõuge koolinoored mõõtu omavahel ning Setomaa noored omavahel. Lõppvoorus võistlesid mõlemast piirkonnast kaks võistkonda ning lõppvõistlusele jõudnud noori premeeriti piduliku lõunasöögiga Hämasa maherestoranis. 1.-4. klasside ja lasteia vanemate rühmade lapsed said külastada mahetalusid. Setomaa lapsi võtsid vastu Andri-Peedo farm ja Anzelika mahetalu, mõlemad pakkusid lastele põnevaid elamusi.
Projekti lõpuüritus jätkus maitsva õhtusöögi ning meeleoluka kultuuriprogrammiga.
Daiga Bojare on teinud meeleoluka meenutuse lõpuüritusest, mida saab vaadata siin.
Projekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit“ viiakse ellu perioodil 01.10.2023-30.09.2025 ning selle elluviimist toetab INTERREG Eesti-Läti Programm 2021-2027.
Kaja Tullus, Setomaa Liit




Kommentaarid
Kommentaare pole